Om Rwanda
Resor till Rwanda
Rwanda ligger mitt i Afrika och har ungefär 11 miljoner invånare. Det är ett av Afrikas mest intressanta länder med en utveckling som verkar gå åt rätt håll med fokus på utbildning, turism, ekologi och IT. Här finns ungefär en tredjedel av världens bergsgorillor – de dimhöljda bergens gorillor.
Mitt i landet ligger huvudstaden Kigali och i söder Nyungwe med sin bergsregnskog och population av schimpanser. Landet har en väl underhållen infrastruktur med vägar som gör landet väl lämpat för rundresor. Rwanda har en händelserik historia med kolonisation av Tyskland, Belgien och en stark stamtradition med Tutsi som regerade över den större Hutustammen. 1962 blev landet självständigt, 1973 genomfördes en militärkupp som på sikt ledde fram till det tragiska folkmordet. Den 4 juli 1994 intog Rwandan Patriotic Front lett av Paul Kagame landet och folkmordet upphörde.
Bergsgorillor och gorillatrek
Pga olika avgifter för gorillatillstånd där Rwanda har höjt sina rejält medan grannlandet Uganda har en lägre avgift gör vi idag ofta resorna till bergsgorillorna till Uganda.
Bifogar text här från Kristofer som vi jobbade med i många år i Rwanda, men det är så mycket erfarenhet i texten att den är mycket läsvärd och gäller även för Gorillatrek i Uganda.
”Mycket kan sägas om den unika upplevelsen med bergsgorillorna och gorillatrek. Först och främst ska man vara medveten om att vandra till bergsgorillorna inte är en liten ”vandring i en park” för så är det inte. Det är ofta en relativt tuff vandring och man ska komma väl förberedd och vara i hyfsat bra kondition och form. Det är bra om man promenerar en hel del, gärna i trappor då vandringen ofta innebär att man går upp och ner. En hel del går man upp och ner i sänkor / dalar / bäckfåror. Är man hyfsat väl förberedd och i reasonably good shape (dvs i god kondition) så blir ju dessutom vandringen betydligt både roligare och trevligare för vandrarna själva. Man ska vara medveten om att det finns inga vägar eller stigar i Bwindiskogen (eller i de parkerna som gorillorna bor i även i Rwanda & Kongo) så gästerna kommer ofta vandra i obanad terräng som ju också gör det hela en smula jobbigare som vi alla vet – vandrar man på stigar vissa partier är dessa i så fall djurstigar, ofta banade av buffel och diverse skogslevande antiloper!
Man ska vara medveten om att man aldrig vet exakt när man kommer att vara åter från en gorillavandring. Man kan vara tillbaka allt mellan redan ca kl 13 / mitt på dagen / till ca kl 16. I undantagsfall till och med kl 17.
Vi har att göra med levande djur som rör sig i en vildmark / regnskog med allt vad det innebär. När man är tillbaka från skogen beror på många faktorer såsom hur vädret är och därmed hur lerig terrängen är, var gorillafamiljen man allokerats att besöka råkar befinna sig i sitt revir just den dagen, de kan vara nära där man börjar vandra – eller de kan vara längre bort. Detta, dvs ungefär hur nära / långt bort den aktuella gorillafamiljen är vet man inte förrän på morgonen man ska vandra då “trekkers/spårare” vandrat upp i skogen flera timmar innan gästerna och lokaliserat var familjen är ungefär i skogen.
Hur lång vandringen blir beror också på hur snabb eller långsam vandringsgruppen är som helhet. Man måste ju med nödvändighet som grupp gå så fort / långsamt som den långsammaste i gruppen vandrar. Man är max 8 vandrare / besökare som går i en och samma grupp.
Vi rekommenderar också starkt alla vandrare att hyra en bärare vilket görs på plats, kostar USD15 per bärare (USD20 om man ar nöjd och vill ge lite dricks), bäraren är inte bara en bärare utan mer en helping hand vid lite tuffare terrängpartier och ovärderliga när man börjat bli lite trött i benen. Att ha med sig sina favorit extra energi från Sverige så som choklad, kex, karameller, energibars eller liknande kan också vara bra.
Eftersom man aldrig vet när man är tillbaka från en vandring så får gästerna alltid med sig en picknicklunch från lodgen där de bor. Detta fixar deras kombinerade chaufför/guide så det är inget ni behöver bekymra er över.
Högsta punkten i Bwindiskogens nationalpark är 2607 meter och lägsta punkten är på 1190 meter över havet. En majoritet av skogens yta (ca 60%) ligger på mer än 2,000 meter över havet. Så ja, höjden över havet kan för vissa vara en faktor speciellt om man ar en smula känslig för dylikt, om än elevationen är som synes inte alls på något sätt extrem. Altituden kan dock göra att man kan bli tröttare en smula fortare än vad man är van vid, speciellt om man normalt sett bor i t.ex Stockholm eller Göteborg, dvs på havsnivå.
Under de 15 år jag jobbat med det här är det ingen som påbörjat en gorillavandring som inte fullföljt den. För vissa har det varit väldigt tufft då konditionen varit urusel men alla har bitit ihop och till slut fått träffa gorillorna.
Andra goda råd:
Ta med det allra viktigaste för vandring i regnskogarna i Rwanda och Uganda i ert handbagage. Alternativt ha en del av utrustningen / kläder / kängor på er och en del i handbagaget.
Det viktigaste att vara säker på kommer fram är rejäla vandringsskor, helst kängor, regnkläder, rejäla långbyxor som tål nässlor och taggar. Hatt, solskydd, fleece eller sommarjacka. Personliga mediciner.
Ovan går i princip ej att få tag på lokalt så viktigt att gästerna har detta. Det kan göra skillnaden mellan en lyckad resa och en mindre lyckad resa. Om det incheckade bagaget med vandringsutrustning försenas kommer det med 90% säkerhet inte hinna fram i tid till er vandring och det är inte bra eller roligt. T-shirts, underkläder och liknande kan köpas lokalt.
Mvh
Kristofer, Rwanda”