Vi har varit på safari och resor i många länder i Afrika och vi tittar på alla detaljer utifrån ett professionellt perspektiv. Vi vill att våra resenärer ska få en så perfekt upplevelse som möjligt. Detta arbetar vi med från första förslaget via den formella och mycket tydliga bekräftelsen fram till utskick av färdhandlingar.

Vi bifogar i bekräftelsen till er vad man ska tänka på och när vi skickar ut biljetter och färdhandlingar ca 1 månad före avresan i normala fall – skickar vi även med mer av förslag på packlista, checklista och vid resor till östra Afrika en riktigt bra safaribok.

Pass

Giltighetstiden på ert pass måste gälla minst sex månader efter hemkomsten från resan.

Visum

För Tanzania behöver ni giltigt pass som gäller minst 6 månader efter hemresa och visum.
För Kenya behöver ni giltigt pass som gäller minst 6 månader efter hemresa och visum.
Visum måste sökas som e-visum via länk på ambassadens hemsida.
Sök ej visum för tidigt då ett visum gäller en viss tid framåt utan lämpligt är 1-2 månader före ditt resedatum.
Passet måste gälla minst 6 månader framåt till de flesta länder i Afrika.
För resor till t.ex. Sydafrika och Namibia krävs idag inget visum för turistresor under 3 månader (svenska medborgare). Dock kräver Sydafrika särskilt intyg för de som reser med barn. När det gäller pass och visumregler bifogas alltid aktuella regler på bekräftelsen vi skickar för just er resa.
Många länder har idag infört att man måste fylla i en hälsodeklaration online före avresa.

Hälsa och vaccinationer

För resan behövs vaccinationer. Förutom grundskydd krävs ofta vaccination mot gulsot och malariatabletter. För resor till vissa länder som t.ex. Tanzania krävs Gula Febern om man kommer från andra länder i Afrika och har lämnat transit på flygplatsen. Du måste alltid ta kontakt med din läkare i god tid före avresan för att höra vilka vaccinationer som krävs till ditt resmål.

Resevaluta

För länder i östra Afrika rekommenderar vi er att växla till US dollar innan avresa för att ha med er lite för starten av resan. USD måste vara från 2006 eller nyare för att accepteras i östra Afrika.
För Tanzania kan man ofta betala vissa saker med US Dollar som fungerar på många ställen. Dock är det bra att även ha lite i landets valuta (tanzaniashilling) och det går att ta ut i bankomat (ATM-machine). Problemet med Tanzania är det att endast finns på få platser – t.ex. i Arusha och sedan i Karatu (nära Ngorongoro) och på Zanzibars flygplats.
Säg till safariguiden på morgonen ni börjar er safari i Arusha att stanna vid en ATM-machine om ni vill ha med er tanzaniashilling. 100000 tanzaniashilling motsvarar idag knappt SEK 500:-

I Sydafrika är det enklare att hitta bankomater och man kan även växla till rand hemma i Sverige för starten av resan. Kort som VISA och Mastercard går oftast alldeles utmärkt att betala med på de hotell och lodger vi normalt använder.

Försäkring

Man ska ha någon form av reseförsäkring när man reser. Idag finns det reseförsäkring i en del hemförsäkringar och i en del kort när man betalar resan med det. Men det är mycket viktigt att ni kontrollerar så ni har en god reseförsäkring. Om den behöver kompletteras arbetar vi direkt med försäkringsbolag som har kompletteringar och mer omfattande reseförsäkringar.

Bagage

Övervikt på flyget till eller från Afrika blir alltid en dyr historia så packa med omsorg och fråga oss gärna före avresa om ni undrar över något. Bagagevikten är oftast 20kg plus handbagage. På vissa mindre safariflyg är den 15kg och i de fallen ska man packa bagaget i mjuka väskor.

ha alltid med det viktigaste som medicin, pass och t.ex. något ombyte i ert handbagage om det incheckade bagaget skulle bli försenat.

Packning

När vi gör en skräddarsydd resa och ni reser 2 personer i en egen jeep så är det normalt inga problem med hårda väskor för att få plats i en safarijeep. När ni ingår i ett större sällskap kan det vara nödvändigt och bra att packa i mjuka väskor. På vissa safariflyg kan det också vara regel att man ska ha mjuka väskor. Den här typen av information meddelar vi på bekräftelser av resan.

Klädsel

Man behöver egentligen inga speciella safarikläder för att åka just på safari även om det kan kännas rätt att ha naturfärgade kläder i khaki, beige eller grönt (dock ska man aldrig resa i militärliknande kläder). Något som också går bra är sköna jeans eller vanliga byxor. Reser ni i östra Afrika finns på vissa ställen tsetseflugor som dras till blått och svart så undvik de färgerna.
Något man sällan tänker på och som vi gärna vill nämna är att det kan vara mycket kyligt under tidiga morgnar när man gör safari i Afrika – konstigt nog. Så en bra tröja, vindjacka eller liknande är riktigt bra att ha med på en safari. Sedan när solen går upp blir det skönt och behagligt. De flesta ni möter som är på safari har långa shorts och t-shirt eller skjorta och keps/hatt, solglasögon och rejäla skor på fötterna. Sandaler är inte att föredra ute på en safaritur men kan tas med för att ha när resan går vidare till strand om man har sol och bad. Man behöver vanligtvis inte vara uppklädd till middagarna men vi rekommenderar hela och rena kläder. Reser ni till Zanzibar rekommenderas badskor.

Fotografera

När det gäller djur och natur finns det otroligt många intressanta bilder att ta och samma sak gäller kanske för människor, men då måste man fråga om lov och använda sitt omdöme och känsla. När det gäller safarin är det väldigt bra om man har objektiv för att komma riktigt nära även om man vid vissa tillfällen ändå kommer vara precis bredvid djuren. Som alltid är det bästa ljuset för att fotografera under morgontimmarna innan solen står i zenit och sedan under sen eftermiddag. Glöm inte laddare eller reservbatterier till kameran.

Kamera

När ni reser på en safariresa så kommer ni vilja ta många kort och ha en bra kamera. Beroende på ert eget intresse så kan det vara en bra kompaktkamera eller mer professionell utrustning. En zoom eller objektiv kan vara värt mycket även om man vissa gångar även kommer väldigt nära djuren. En safariresa är en unik upplevelse där man gärna tar en otrolig mängd med kort.

Under safarin

Andra bra saker att ha med sig är t.ex. kikare ifall ni har, ficklampa, myggstift. På alla resor i östra Afrika behöver man malariatabletter i förebyggande syfte. Guiden på safarin är engelsktalande. Det är en erfaren lokal guide som vi arbetar med och de brukar vara mycket kunniga och hjälpsamma. Under safarin ingår helpension och ni tas om hand av er guide.

Vägarna ni åker på är ofta av dålig kvalitet men för att komma till nationalparkerna måste man resa. Resetapperna brukar vara mellan två och fyra timmar långa – ibland kan det vara längre – beroende på vart ni ska och var ni startar. I Kenya görs en stor del av resorna på landsväg i mer eller mindre befolkade områden, medan de i Tanzania i högre grad görs på vägar inne i parker, som över lag är större än i Kenya. Det kan bli varmt i fordonet, så ta med en flaska vatten. Om ni känner att ni ofta blir åksjuk är åksjukepiller en bra idé.

Mobiltelefon

De större teleoperatörerna i Sverige har ofta avtal med de länder vi arrangerar resor till men de flesta nationalparker ligger utanför täckningsområden. Oftast finns en viss täckning kring lodger och camper.
Karta

Kartor är intressanta i förberedande syfte och under resan. Likaså att läsa om landet och vara påläst eftersom resan kan bli så mycket mer omfattande. Annars behöver ni givetvis inte kartor under en safari med guide då guiden tar hand om er. För paket som vi gör med hyrbil i Sydafrika där vi gör intressanta rutter med förbokade hotell ingår omfattande tips med vägbeskrivningar och förslag på sevärdheter. Dock kan man ibland behöva komplettera upp med en mer omfattande karta för att få bästa upplevelse.

Block och penna

Skriv gärna lite dagbok under resan så att ni sparar era minnen och enklare kan återskapa den stämning som rådde.

Hygien

Alla våra hotell, lodger och camper håller hög standard. Maten som serveras kan ätas utan problem, men med omdöme. Vatten dricks på flaska.

Vatten

Man dricker vatten på flaska under safari eller vistelser i Afrika. På våra safarier i Tanzania ingår 1 liter vatten per person och dygn kostnadsfritt i safarijeeparna.

Reseapotek

Vi rekommenderar er att ha med ett litet reseapotek med t.ex. värktabletter, immodium eller liknande mot turistmage, malariatabletter, solskydd. Kanske vill man ha med något desinfektionsmedel, plåster och kompresser. På hotell och lodger finns normalt sett tillgång till sjukvårdsutbildad personal. Glöm inte solskyddsmedlet då solen är oerhört mycket starkare än hemma och man kan bli mycket överraskad över hur stark den är. Ta det lugnt med solen. Myggmedel är bra att ha med sig, speciellt för er som reser till kusten.

Ficklampa

kan vara bra att ha med då en del lodger eller hotell inte har el alla dygnets timmar.

Adapter

Vet ni att ni behöver tillgång till elkontakter måste ni ha med er en egen adapter. För Tanzania är det 3 platta stift av brittisk typ som behövs. För Sydafrika är det 3 runda stift.

Dricks

Vi rekommenderar att ni lämnar dricks och följer våra råd, som ni får i samband med bekräftelsen. För safari i östra Afrika rekommenderar vi att man ger guiden/chauffören USD25-30/sällskap och dygn på safarin. Det ger man till honom sista dagen på safarin. Bärare på en lodge eller hotell som bär väska från jeepen till rummet blir väldigt glada för t.ex. 1000-2000 tanzaniashilling i dricks. Ger man 1 USD fungerar det också. För Kilimanjarovandringar ger man mer dricks för en vandring – även där sista dagen på vandringen och till guiden som sedan delar ut det till bärarna (står på er bekräftelse).
I Sydafrika ger man normalt inte dricks till guiden på safari eller rundresa.

Plastpåsar

Flera länder i Afrika har förbjudit plastpåsar. Tanzania, Kenya och Rwanda t.ex. så man får inte föra in plastpåsar i landet när man kommer. Travellers are no longer allowed to carry any plastic bags when entering the country. Aimed at reducing plastic pollution, the ban applies to the use, manufacture and importation of the banned plastics. Please be sure not to be in possession of plastic bags whatsoever as to ensure that fines are not incurred. If you have a bag containing tax free purchases, we advise you to remove it and leave the plastic bag at the entry points.

Please check hand luggage before disembarking at entry points and any plastic bags should be left in the plane. Den typen av ”ziploc bag” som man har för toalettartiklar i handbagaget är undantagen förutsatt att man har med sig den under hela resan.