Anderson’s African Adventures

Anderson’s arbetar med små grupper där vår strävan är att använda lokala aktörer och därmed gynna det lokala samhället. Vi har i många år genom vårt huvudföretag Tranås Resebyrå AB stöttat projekt som Thembalitsha i Sydafrika och New Hope i Kenya. Varje resenär som reser bidrar också till att stödja Fly Green Fund.

Vi är också proaktiva och 10 november 2021 blev vi genom vårt huvudföretag Tranås Resebyrå första resebyrån i norra Europa att aktivt samarbeta med Air France-KLM för att öka produktionen av hållbart flygbränsle som reducerar CO2 utsläpp med 75%. Ni kan läsa mer om det här: Sustainable Aviation Fuel

Tranås Resebyrå – hållbart flygbränsle

Anderson’s är en del av Tranås Resebyrås verksamhet. Tranås Resebyrå är en personlig resebyrå där många kunder är ickekommersiella och har biståndsinriktning. Att verka för ett hållbart resande och en bättre miljö är självklart för oss. Därför är det med stolthet vi kan meddela vårt avtal med Air France-KLM för att stötta en ökad produktion av hållbart biobränsle och minskade utsläpp. Vi är första resebyrån i norra Europa som gör det och hoppas att fler kommer med.

Hållbart flygbränsle

Fly Green Fund

Utöver vårt samarbete med Air France – KLM och när vi bokar andra flygbolag anser Anderson’s det viktigt att vara proaktiva för att minska klimatavtrycket. Vi avsätter 300 kronor för varje resenär till Fly Green Fund. Vi delar Fly Greens Funds vision om att forskning för bättre miljö framåt är en bra väg att påverka.

Fly Green Fund

Fly Green Fund är en ekonomisk förening, utan vinstintresse, som ger företag och privatpersoner möjlighet att reducera sitt klimatavtryck vid flygresor. Målet är att tillsammans kickstarta marknaden för bioflygbränsle i Norden.

Vision
”Att göra det möjligt för affärs- och privatresenärer att flyga på bioflygbränslen i Norden” är Fly Green Funds vision.

Det går redan i dag att flyga mer hållbart. Varför gör vi inte det då?
Det finns två hinder:
1. Idag är bioflygbränsle dyrare än vanligt flygfotogen
2. Det produceras för lite
Det gäller inte bara här i Sverige och Norden – utan i hela världen. För att få ner priset måste vi visa att vi är många som vill flyga på bioflygbränsle och att vi är beredda att betala för det. På så sätt ökar vi volymerna samtidigt som vi visar producenter av biobränsle att det finns kunder vilket i sin tur gör att priset sjunker.

Mer info: flygreenfund.se

Thembalitsha

”Vårt projekt i Sydafrika!”

Thembalitsha

 

Thembalitsha bildades 1995 av Frank och Kate Christie och fokuserar på hälsovård och utbildning och är samfundsägd. Fokus är på att utveckla det lokala samhället. Vi har engagerat oss i deras arbete huvudsakligen via ThembaCare i Graubouw men även något i vad som kallas ThembaTraining. Themba Care driver ett AIDS/HIV hospice i Graubouw, en ”kåkstad” med ca 65.000 invånare någon timma utanför Kapstaden. Thembalitsha driver dygnet runt ett hospice för palliativ vård av vuxna drabbade av AIDS/HIV och tuberkolos.
Området har problem med hög arbetslöshet, 34% är AIDS-positiva, många med tuberkolos. Man har f.n. sju bäddar och har ett team som besöker de svårast sjuka i hemmen och det görs ca 350 besök per månad i närområdet. Närmaste sjukhus är annars 35 km bort och det finns inga allmänna kommunikationer – det kan ta 12 timmar att få ambulans till sjukhuset!
Vårt stöd innebär att vi betalar för en sjuksköterskelön till hospicet. Vi stöttar även viss utbildning i micro-business.
Mer info: hope.org.za

New Hope

Tranås Resebyrå och personalen sponsrar New Hope, Reseindustrins Barnfond.

New Hope

 

Sedan millenieskiftet har New Hope drivit projekt med andra mindre organisationer eller privatpersoner runt om i världen. Fonden har eftersträvat att driva små och ”greppbara” projekt, där man kan se direkta resultat av de donationer man gjort. New Hope har inga anställda, utan förlitar sig på ideellt arbete. På så vis säkrar fonden att nästan 96% av insamlade medel når fram till barnen.

New Hope i korthet
• Idén kom upp vid en resa med resebransch folk till Tibet 1988
• Första insamlingsåret 1989
• Kommer under 2014 att ha samlat in 25 miljoner kronor, samtidigt som man firar 25 år som insamlingsorganisation
• Är en stiftelse som står under Länsstyrelsens överinseende
• Innehar 90-konto
• Sponsras av alla stora företag i resebranschen
• New Hope har en central kostnad som för närvarande uppgår till endast 4% av allt som vi samlar in
• Ger ut en adventskalender med vinster från reseindustrin varje år.
• Genomför varje år 8-10 projekt runt om i världen

Tranås Resebyrå sponsrar tre flickors skolgång vid Kiotaniskolan samt en resurs

Vilken tur att det finns eldsjälar med visioner!
Eldsjälar som de brinner för att genomföra genomföra sina visioner! En kenyansk kvinna hade en dröm att bygga upp en verksamhet där föräldralösa barn från Nairobis värsta slumområden skall få ett hem och möjlighet att gå i skola! Drömmen heter Kiotani Day and Boarding School och ligger söder om Nairobi, på vägen till Mombasa.

Gabriela: Som med så många afrikanska familjer är det “mormor” som är ankaret i familjen. Gabrielas mamma blev med barn medan hon fortfarande gick i skolan. Äldsta dottern Jennifer är nu 16 år. Därefter föddes systern Gilian 13 år och sist Gabriela, som nu är 8 år. Alla flickorna har olika fäder.
Modern Juliet gick aldrig klart skolan och försörjer sig nu på småjobb. Oklart exakt vad detta är, men antagligen betyder det att hon är prostituerad.

Happy: är yngst av 6 syskon. Föräldrarna kommer från kusten, men sökte sig till Nairobi för att leta efter jobb. De bor i Mlolongo slummen och försörjer sig på olika ströjobb. Det största problemet är dock att fadern är alkoholist och spenderar mycket pengar på alkohol. Under långa perioder är han försvunnen och modern måste då ensam skaffa fram mat till barnen. Detta är antagligen den bästa tiden för barnen, för när fadern är hemma är han mycket våldsam och slår både sin fru och barnen.

Magdalene: har aldrig bott i slummen, men genom att erbjuda en plats på skolan har Positive Life antagligen hindrat att hon hamnat i slummen. Magdalenes pappa dog 2017. Han var HIV positiv och antagligen tog han sitt liv på grund av detta. Familjen bodde ungefär en timmas resa från Nairobi. Mamman var tvungen att ta över försörjningsansvaret för familjen och flyttade in till Nairobi för att börja arbeta som hemhjälp. Magdalene bodde kvar ute på landet tillsammans med sina bröder och tillsammans med farmor, som höll ordning och reda. 2018 dog farmodern plötsligt och barnen fick leva ensamma, vilket visade sig vara katastrofalt. De klarade inte av att ta hand om varandra.
Mer info: newhope.se

Tranås Resebyrå AB

En annorlunda resebyrå specialiserad på resor för icke-kommersiella kunder inom bistånd/utveckling/mission och utbildning. Specialitet: Flyg till udda destinationer och har som enda resebyrå i Sverige Raptim specialpriser. Ägarlett företag sedan 1979 där äkta småländsk (personlig) service kommer på köpet!

Vi kan hjälpa dig att boka flygbiljetter och hotell i hela världen.

Ägare: Anders Lindén och Kenneth Wigren.
Styrelsens säte: Tranås

Tranås Resebyrå AB, som äger Anderson’s African Adventures i Sverige är ett av ytterst få företag i resebranschen med den allra högsta kreditvärdigheten. Det har Tranås Resebyrå AB haft sedan 1992 vilket är bäst i hela resebranschen. Självklart är vi även med i SRF –Svenska Resebranschföreningen och IATA och får därmed skriva ut egna flygbiljetter. Vi arbetar i en miljö med flygbokningssystemet Amadeus.

Vi har självklart även ställt garantier till kammarkollegiet för våra paketresor – så kallad resegaranti – så med Anderson’s reser du tryggt.

I Tranås Resebyrå ingår även: