När du reser på safari med Anderson’s African Adventures i Tanzania åker du i bra och anpassade fordon som det står Anderson’s på. Det är 4-hjulsdrivna safarijeepar (Toyota Landcruiser) där alla har garanterad fönsterplats. Platser utan fönster används givetvis inte, eftersom safarin och dina möjligheter att se bra är en viktig del av safarin. Taket kan öppnas upp för bästa möjligheter till fotografering när man är ute på en så kallad gamedrive = safaritur i nationalparken. I södra Tanzania där man flyger ut till en mindre camp kan campens egna fordon användas i stället.

I Tanzania har vi eget kontor och garage och en otroligt inarbetad organisation på plats. När du reser i norra Tanzania från Arusha ut mot Serengeti ser du ofta safarijeepar från Andersons på vägarna och i nationalparkerna. På kontoret i Arusha finns totalt ca 40 fordon med Andersons speciella färg och eget garage, verkstad och kontor. Fordonen har olika ålder men gås igenom före och efter safarin och det görs även service på dem var 500:e mil och endast originaldelar används.

Andersons safarijeep med uppfällbar taklucka
Del av Andersons garage i Arusha med en del av ca 40 safarijeepar

I andra länder i Afrika förekommer andra typer av safarifordon. Med vår samarbetspartner i Kenya gör vi i också safarin i en liknande Toyota Landcruiser och inte minibuss. På safaricamper i Sydafrika eller Botswana är det oftast helt öppna safarifordon för själva gamedriven men då är man på en plats och reser inte runt på vanliga vägar som i östra Afrika. På en del rundresor i södra Afrika kan andra fordon användas beroende på resans karaktär, dvs en guidad resa i Sydafrika sker ofta i mindre grupp med mindre eller större buss medan safaridelen sker i mindre fordon.

I våra texter och program använder vi ibland ordet safarijeep även om det t.ex. i Tanzania mer exakt är en Toyota Landcruiser. Meningen med att använda ordet “safarijeep” är att skilja ut det från ord som “minibuss” som ibland förekommer i andra länder eller hos konkurrenter. Fordonens typ och olika egenskaper är en del av safariupplevelsen.