Resa till Tanzania
Få destinationer i Afrika kan konkurrera med en safari i Tanzania med sitt rikliga djurliv, sin kultur och fantastiska landskap. Från den klassiska savannen i norra Serengeti, Tarangire och Ngorongorokratern till Zanzibars stränder och korallreven utanför ön Mafia vid den magiska Swahilikusten. En safari i Tanzania levererar den ena inspirerande upplevelsen efter den andra. Vänder ni söderut finner ni några helt unika och oexploaterade parker. Ruaha National Park, Katavi National Park och Selous Game Reserve erbjuder något av det bästa djurlivet i Afrika. Här, under en safari i Tanzania kan ni verkligen njuta av vildmarken alldeles ensamma. För de som letar efter något utöver det vanliga är en schimpanstrekking i de avlägsna regnskogarna i Mahale eller Gombe stream i väst en perfekt upplevelse.
Ni kan se ett urval av våra resor till Tanzania här och kontakta oss för en skräddarsydd bra safari med våra rekommendationer. Vill ni ha safari med svensk guide är våra gruppresor med Johan fantastiska. De går i november och mars varje år. Alternativt finns våra lokala engelsktalande guider redo att ta hand om er och då reser ni i privat safarijeep den dag ni vill resa. Reser du själv eller om ni vill resa med andra resenärer på safarin har vi fasta avgångar bara för att nämna några av de reser vi bokar mest. Är du osäker så kontakta oss gärna för rekommendationer på rätt safari.
Vart ska vi resa i Tanzania?
Har ni inte varit på safari tidigare är Serengeti en av Afrikas bästa nationalparker. Har ni varit där tidigare är den så bra att ni kan resa dit igen, men ni kan också välja andra safarirutter. Det fina med norra safarirutten är att många av nationalparkerna hör ihop. Längs den s.k. norra safarirutten har ni Lake Manyara, Ngorongorokratern och Serengeti. Nära Lake Manyara finns också Tarangire som är en intressant nationalpark framför allt om man inte har tid att resa ut till Serengeti.
Tanzanias berömda norra safariregion är också dit ni reser för att se den stora gnumigrationen under en stor del av året. Någon miljon gnuer och zebror som rör sig på savannen är ett skådespel i sig.
Serengeti
har varierad natur och en stor del klassisk savann. Det är en av de största nationalparkerna i hela Afrika och det finns inga stängsel eller liknande. Området är större än Skåne i Sverige. Här finns de enorma hjordarna av gräsätare som zebror och gnuer som rör sig tillsammans och mängder av lejon.
Safarin är mycket bra med rovdjur som lejon, leopard, gepard, serval och hyenor men också för de stora hjordarna med antiloparter, gnuer, zebror och migrationen som är här en stor del av året. Giraff, elefant, flodhäst och många fågelarter hittar man här helt naturligt. Serengeti har varierad natur med de stora grässlätterna i sydost och många kopjes där det ibland finns stora flockar med lejon och sedan savann med akacieträd i centrala Serengeti och vid Seronerafloden.
Serengeti är ett världsarvsområde utsett av UNESCO och man brukar säga att inom ekosystemet finns världens största och mest spektakulära koncentration av stora däggdjur. Numera uppskattar man det till att det här finns ca 3000 lejon.
Södra safariregionen tänker man inte ofta på men här finns några av de bästa safariområdena i Afrika. Selous Game Reserve är ungefär lika stort som Schweiz. Under en safari i Selous så kan man uppleva fantastiskt viltliv i orörd vildmark. Ruaha National Park är den största nationalparken i Tanzania och kvalificerar enkelt in som en av de 10 bästa i Afrika. En safari i Ruaha är perfekt för safariresenärer som vill se stora hjordar och massor av rovdjur. Lejon, leopard och vildhund finns alla här. Katavi National Park är svårare att komma till, men det är också en av sakerna som är bra med parken, för de som är beredda att resa hit för en safari i Katavi kommer få njuta av safari i orörda marker med otroliga möten.
Om ni har en önskan att ge er en rejält utmaning och stå högst upp på Afrikas tak, så väntar Kilimanjaro på er. Man väljer mellan ett flertal rutter som är mellan fem och åtta dagar långa. Det är en krävande vandring och det svåra är att man tar mycket höjd på kort tid. Skillnaden i temperatur mellan där man börjar tills man når toppen är också en utmaning. Kilimanjaro med Marangu eller Machamerutten är bra rutter på sitt sätt. Rongairutten är en intressant utmaning om ni är lite mer erfarna.
Vid Tanzanias långa, tropiska Swahilikust finner ni magiska smultronställen, Zanzibar med sina vackra stränder och rika kultur är ett fantastiskt ställe att avsluta en safari i Tanzania. Zanzibar är toppen för familjer som är på jakt efter lata dagar och äventyr. I övärlden kring Zanzibar finner ni även öarna Pemba och Mafia som båda har betydligt mindre turister än Zanzibar och därför mer spännande för den som letar efter sitt speciella paradis.
När är bästa tiden att resa till Tanzania?
Det här beror på vart ni ska resa. Norra safarirutten med Serengeti och Ngorongoro är djurrik året om. Från november-mars finns som en extra bonus den stora migrationen i olika delar av Serengeti. I juni och juli är den på väg norrut men går att se då också. Utöver det är nationalparkerna så djurrika att de ändå är några av de bästa upplevelserna man kan göra. Vissa nationalparker som Tarangire (som också finns längs norra safarirutten) är som bäst från juni-november. Södra delen av Tanzania med Selous och Ruaha är också extra bra från juni-oktober.
Den stora migrationen
Migrationen med gnuer och zebror är ett skådespel i sig och även om tider kan variera så rör de sig ungefär så här med årstiderna.
November – De korta regnen börjar och hjorden flyttar söder in i Serengeti
December, januari – Hjorden sprider ut sig över centrala och östra Serengeti
Februari, mars – Kalvningssäsongen är en bra tid att se många rovdjur in action (Följ med hit på vår gruppresa med svensk guide)
Mars, april – Kalvarna är stora nog att börja vandringen med hjorden och när de långa regnen faller börjar hjorden vandra norrut
Maj – De långa regnen pågår och stora hjordarna ankommer västra korridoren i Serengeti
Juni – Hjordarna passerar Grumetifloden
Juli – Hjordarna passerar gränsen från Tanzania i norr, in i Kenya
Augusti, september – Hjordarna samlas och betar det gröna gräset på Masai Maras savanner
Oktober – De korta regnen startar igen och hjordarna rör sig återigen söderut in i Tanzania
Tanzania och dess historia
Som turist i Tanzania möts du av ett land mitt i Afrika där turismen är en viktig del av utvecklingen och nationalparkerna är större och bättre än i många andra afrikanska länder.
Politiskt system
Enligt landets författning från 1977 är landet en enpartistat men i tillägg år 1992 infördes flerpartisystem Tanzania är en union mellan fastlandet Tanganyika och Zanzibar som har inre självstyre. Nationalförsamlingen stiftar lagar som gäller för hela unionen (bland annat försvar och utrikespolitik).
Nationalförsamlingen har 274 ledamöter (en femtedel av mandaten är förövrigt reserverade för kvinnor). Mandatperioden är på 5 år. Val till nationalförsamlingen och Zanzibars parlament hålls samtidigt med presidentvalet. Zanzibar antog 1985 en egen konstitution med en egen regering och parlament, representantshuset, med 75 platser.
Representantshuset äger beslutsmakt över frågor som rör Zanzibar och Pemba. Presidenten i Tanzania väljs för högst två femårsperioder. CCM dvs det Revolutionära partiet styr i praktiken landet sedan dess skapelse 1977. President sedan 2015 är John Pombe Magufuli.
Historia
I Great Rift Valley har man funnit lämningar av människor som tros ha levt för 4 milj år sedan. Detta kan ni som turister se vid de arkeologiska utgrävningarna i Olduvai Gorge som ligger på er väg mellan Ngorongoro och Serengeti. I modernare tider så började sjöfarande araber kolonisera kustområdena och sprida islam. I detta utvecklades språket swahili. Under medeltiden var det främst efterfrågan av slavar som gjorde området intressant.
Under slutet av 1800-talet så utgick från Zanzibar många av de stora upptäcktsfärder som vi europeer företog för att finna Nilens källa. Vem minns inte det berömda uttrycket ”Dr Livingstone, I presume?” som den amerikanska (utvandrad engelsman) tidningsmannen Henry Morton Stanley utropade då han fann Dr Livingstone år 1871 vid den tanzaniska orten Ujiji invid Tanganyika sjön.
När de europeiska stormakterna 1884 i Berlin delade upp Afrika blev Tanganyika tyskt medan Zanzibar och Pemba blev ett brittiskt protektorat. Zanzibar blev därefter 1913 en brittisk koloni. Då Tyskland förlorade första världskriget så tog Storbritannien över Tanganyika som förvaltare på Nationernas förbunds begäran. 1954 bildades det politiska partiet TANU under Julius K Nyereres ledning. TANUs mål var ett självständigt Tanganyika och 1961 gavs Tanganyika självständighet.
Zanzibar å sin sida blev självständiga 1963 och 1964 undertecknades ett avtal om union mellan Tanganyika och Zanzibar-Tanzania hade därmed bildats. 1967 antogs den sk Arushadeklarationen som i princip skulle skapa en socialism på afrikanskt sätt. Pga bland annat byråkrati och korruption blev landet istället en symbol för ineffektivitet och biståndsberoende. Med den nya presidenten Ali Hassan Mwinyi som tillträdde 1985 följde nya tider och en kampanj mot korruption i staten drogs igång. Flerpartisystem infördes.
Julius Nyerere den store landsfadern avled i oktober 1999.
Klimat
Det tanzaniska klimatet kan indelas i regnsäsong och torrperiod. Det långa regnet (masika) faller någon gång under mitten av april till mitten/slutet av maj månad. Det korta regnet (mvuli) faller normalt sett under sista delen av november till första veckan i december.
Temperaturen är till stora delar beroende på var man befinner sig i landet, på vilken höjd över havet man är på. Som exempel kan nämnas att temperaturen faller med 6 grader per 1000 meter över havets yta.
Men temperaturen inne i landet håller sig normalt sett runt 25 grader dagtid. Den varmaste perioden är under perioden november till februari då temperaturen kan gå upp mot 30 grader dagtid. Den kallaste perioden är under perioden maj till augusti då temperaturen kan sjunka till runt 20 grader dagtid. Det korta regnet faller normalt sett bara kvälls/nattetid och stör egentligen inte safarin så mycket om man bortser från leriga vägar. Däremot bidrar det korta regnet till att luften blir klar, syrerik och att omgivningen grönskar.
Regnsäsong
Masika (långa regnet) infaller under mitten av april till mitten/slutet av maj. Mvuli (korta regnet) infaller normalt sett under sista delen av november till första veckan i december. Då blir luften klar, syrerik och omgivningen grönskar.
Övrigt
1979 invaderade Tanzania Uganda och tvingade dess president Idi Amin i landsflykt. Trupperna stannade i landet i två år. År 1995 inrättades i Arusha av FN den Internationella domstolen för brott mot mänskliga rättigheter begångna i Rwanda under dess inbördeskrig.
Nästan en tredjedel av landets yta är nationalpark. Serengeti som för övrigt betyder ”ändlöst område” på massajspråk är och förblir kronjuvelen bland dessa.