Uganda

Resor till Uganda med bergsgorillor, schimpanser och safari. Här kan du se våra paketresor där du reser med egen guide eller på en gruppresa

Om Uganda

Resor till Uganda

Den största attraktionen i Uganda är de majestätiska bergsgorillorna i Bwindi Impenetrable Forest och en gorillavandring kommer att förändra ditt liv på många sätt. En resa i Uganda är även den perfekta platsen för schimpansvandring i Kibale, safari i Murchinson Falls National Park och Queen Elizabeth National Park. Här finner man mer än 320 registrerade fågelarter. Folk är oftast vänliga och hjälpsamma. En resa i Uganda är en unik upplevelse.

Vart reser vi i Uganda?

Bwindi Impenetrable Forest

Att sitta på en bergssluttning omringad av en gorillafamilj är en upplevelse du tar med dig. Självklart är mötet med den mäktiga silverryggen en otrolig upplevelse, men allt eftersom du sitter helt orörlig och tyst kommer du upptäcka fler händelser. Mammor som matar sina ungar, leker med eller tillrättavisar sina ungar. Du kommer upptäcka att de visar varandra hur man växer upp och blir en gorilla och självklart en massa tid till lek men framför allt kommer du upptäcka hur lika vi är. Namnet “den ogenomträngliga skogen” kan låta lite skrämmande, men har helt enkelt att göra med den massiva regnskogen och vi har professionella guider med oss som garanterar säkerheten under hela tiden.

Murchison Falls National Park

Mäktiga Nilen forsar med full kraft genom den sju meter breda öppningen och det skapar magnifika Murchinsonfallen. En båtkryssning under fallen, längs floden borde vara inkluderad i en resa i Uganda. Nilen flyter genom nationalparken och dess konstanta flöde av sötvatten gör att viltlivet trivs och floran frodas. Murchison Falls National Park är det bästa stället i Uganda för en klassisk safari med massor av lejon, elefant, buffel och flodhäst. Dessutom är nationalparken en av de bästa platserna för fågelskådning i Afrika.

Queen Elizabeth National Park

Storvilt, trädklättrande lejon och klassisk safari. Under en resa i Uganda inkluderas med fördel ett besök i denna park, eftersom man enkelt når den från Bwindi. Vi inkluderar också ett besök här i våra gorillavandringar så ni även får en lite smak av en klassisk safari under din resa. Kazingakanalen har mycket flodhäst och krokodil och är ett bra ställe för en flodkryssning.

Kibale National Park

Kibale National Park är framför allt känt för schimpansvandringar, men här finns även andra apor och en del storvilt.

När ska vi åka till Uganda?

Juni till augusti, december till februari – torra säsongen

  • Bästa tiden för gorilla trekking eftersom det är torrare
  • I savannområdena är växtligheten lägre och djuren samlas kring vattenkällorna vilket gör att det är lättare att se dem.
  • Fast det är högsäsong under juni till september känns det inte trångt i parkerna som andra destinationer
    Det regnar mindre och solen skiner oftare
  • Gorillatillstånden bör bokas i god tid innan ankomst

 

Mars till maj, september till november – den gröna säsongen

  • Savannen och reservaten är grönare och det är lågsäsong vilket betyder billigare priser
  • Trots att djuren är lättare att se under torrsäsongen så kommer du få se mycket djur inklusive de nyfödda ungarna
  • Vägarna kan vara besvärliga och bilarna fastnar ofta, skogsstigar kan vara väldigt leriga och hala och det brukar vara en utmaning
  • Gorillatillstånden går åt även om det är lågsäsong och regnigt och du kommer inte kunna byta dag.

Bergsgorillor och gorillatrek

Pga olika avgifter för gorillatillstånd där Rwanda har höjt sina rejält medan grannlandet Uganda har en lägre avgift gör vi idag ofta resorna till bergsgorillorna till Uganda.

Bifogar text här från Kristofer som vi jobbade med i många år i Rwanda, men det är så mycket erfarenhet i texten att den är mycket läsvärd och gäller även för Gorillatrek i Uganda.

”Mycket kan sägas om den unika upplevelsen med bergsgorillorna och gorillatrek. Först och främst ska man vara medveten om att vandra till bergsgorillorna inte är en liten ”vandring i en park” för så är det inte. Det är ofta en relativt tuff vandring och man ska komma väl förberedd och vara i hyfsat bra kondition och form. Det är bra om man promenerar en hel del, gärna i trappor då vandringen ofta innebär att man går upp och ner. En hel del går man upp och ner i sänkor / dalar / bäckfåror. Är man hyfsat väl förberedd och i reasonably good shape (dvs i god kondition) så blir ju dessutom vandringen betydligt både roligare och trevligare för vandrarna själva. Man ska vara medveten om att det finns inga vägar eller stigar i Bwindiskogen (eller i de parkerna som gorillorna bor i även i Rwanda & Kongo) så gästerna kommer ofta vandra i obanad terräng som ju också gör det hela en smula jobbigare som vi alla vet – vandrar man på stigar vissa partier är dessa i så fall djurstigar, ofta banade av buffel och diverse skogslevande antiloper!

Man ska vara medveten om att man aldrig vet exakt när man kommer att vara åter från en gorillavandring. Man kan vara tillbaka allt mellan redan ca kl 13 / mitt på dagen / till ca kl 16. I undantagsfall till och med kl 17.

Vi har att göra med levande djur som rör sig i en vildmark / regnskog med allt vad det innebär. När man är tillbaka från skogen beror på många faktorer såsom hur vädret är och därmed hur lerig terrängen är, var gorillafamiljen man allokerats att besöka råkar befinna sig i sitt revir just den dagen, de kan vara nära där man börjar vandra – eller de kan vara längre bort. Detta, dvs ungefär hur nära / långt bort den aktuella gorillafamiljen är vet man inte förrän på morgonen man ska vandra då “trekkers/spårare” vandrat upp i skogen flera timmar innan gästerna och lokaliserat var familjen är ungefär i skogen.

Hur lång vandringen blir beror också på hur snabb eller långsam vandringsgruppen är som helhet. Man måste ju med nödvändighet som grupp gå så fort / långsamt som den långsammaste i gruppen vandrar. Man är max 8 vandrare / besökare som går i en och samma grupp.

Vi rekommenderar också starkt alla vandrare att hyra en bärare vilket görs på plats, kostar USD15 per bärare (USD20 om man ar nöjd och vill ge lite dricks), bäraren är inte bara en bärare utan mer en helping hand vid lite tuffare terrängpartier och ovärderliga när man börjat bli lite trött i benen. Att ha med sig sina favorit extra energi från Sverige så som choklad, kex, karameller, energibars eller liknande kan också vara bra.

Eftersom man aldrig vet när man är tillbaka från en vandring så får gästerna alltid med sig en picknicklunch från lodgen där de bor. Detta fixar deras kombinerade chaufför/guide så det är inget ni behöver bekymra er över.

Högsta punkten i Bwindiskogens nationalpark är 2607 meter och lägsta punkten är på 1190 meter över havet. En majoritet av skogens yta (ca 60%) ligger på mer än 2,000 meter över havet. Så ja, höjden över havet kan för vissa vara en faktor speciellt om man ar en smula känslig för dylikt, om än elevationen är som synes inte alls på något sätt extrem. Altituden kan dock göra att man kan bli tröttare en smula fortare än vad man är van vid, speciellt om man normalt sett bor i t.ex Stockholm eller Göteborg, dvs på havsnivå.

Under de 15 år jag jobbat med det här är det ingen som påbörjat en gorillavandring som inte fullföljt den. För vissa har det varit väldigt tufft då konditionen varit urusel men alla har bitit ihop och till slut fått träffa gorillorna.

Andra goda råd:

Ta med det allra viktigaste för vandring i regnskogarna i Rwanda och Uganda i ert handbagage. Alternativt ha en del av utrustningen / kläder / kängor på er och en del i handbagaget.
Det viktigaste att vara säker på kommer fram är rejäla vandringsskor, helst kängor, regnkläder, rejäla långbyxor som tål nässlor och taggar. Hatt, solskydd, fleece eller sommarjacka. Personliga mediciner.
Ovan går i princip ej att få tag på lokalt så viktigt att gästerna har detta. Det kan göra skillnaden mellan en lyckad resa och en mindre lyckad resa. Om det incheckade bagaget med vandringsutrustning försenas kommer det med 90% säkerhet inte hinna fram i tid till er vandring och det är inte bra eller roligt. T-shirts, underkläder och liknande kan köpas lokalt.

Mvh
Kristofer, Rwanda”